Vintern 2012

Sent omsider kom vintern till Braås. Nu blir det kallt och skidföre om kylan håller i sig. Väderleksutsikterna förutsäger kyla och mera snö någon vecka framöver. Några bilder tagna under en vandring i nysnön i Sjösås äng 22 januari, 2012.

Våren 2012

Nu har snön försvunnit och vårtecknen börjar visa sig igen. Det finns hopp om en tidig vår i år. Några snöoväder kommer säkert att inträffa men med tiden blir våren allt mer synlig.

April med sådant väder och arbetsdagar

Våren kom av sig som vanligt och det blev varma och kalla dagar om vartannat. En ny campingstuga är under uppförande på campingplatsen. Vårblommor dyker upp som alltid i det torra gräset

Försommar i Braås 2012

Träd från Skolgatan i Braås - magnolia och körsbärsträd och andra händelser i slutat av maj

Bryggans dag och Nationaldagen 2012

Nytt för året var veteranmopedrally. Drygt trettio ekipage av olika gamla trotjänare puttrade runt Madkroken. Det var en succé. Tipsrundan med över 50 startande var nytt rekord. Annars var vädret lite kylslaget men trots allt regnade det inte. Korv eller grillat kött till potatissallad kunde avnjutas i tältet vid bryggan.

I Hembygdsparken bjöds det på vackert tal av Ingela Blad och musik av Värends Dragspelsklubb. Kaffe med Stellas ostkaka eller annat dopp serverades.

Är Braås en sommaridyll eller?

Med blicken mot horisonten ser allt bara bra ut. Braås samhälle breder ut sig på sluttningen ner mot sjön Örken. Men om man sänker blicken och söker bland buskar och gräs vid vägkanten ser man en helt annan sida. Burkar och plast försvinner inte av sig själva utan måste städas bort. Det är inte bara i Braås samhälle det ser skräpigt ut utan överallt. Mycket onödiga resurser läggs ner på städning. När man ser på folk omkring sig upptäcker man att det är väldigt olika hur man gör. Somliga slänger aldrig något medan andra utan att tänka bara kastar sin tomburk eller vad det är. Någonstans har man fått lära sig ett visst beteende.

Lions havreskörd

Varje år odlas havre på gammalt vis och skördas med självbindare. Havrenekarna packas i platspåse och säljs i Braås inför julen som traditionella julkärvar.

 

Braåsdagen 2012

Sensommarsolen värmde, folk träffades och trivdes, marknadsknallarna demonstrerade sina varor och kunderna handlade, korv, honung, ostkakor, kringlor, smycken, trisslotter osv. Killarna Moj från Vetlanda underhöll från scenen och presenterade de olika aktiviteterna. I Vision Braås tältet presenterades planerna för samhällets framtid. Lilla Braåsloppet samlade de yngre med spring i benen och det hejades ljudligt från bankanten. Barnen hade mycket att välja på, tur med häst och vagn, minidumperrunda, rulla runt i en plastbubbla i vattenbassäng eller skutta i hoppborgen. Godisregn var det enda regn under dagen. Braåsmästare i pilkastning korades enligt tradition och några lyckligt lottade fick vinst i Braåslotteriet. Ytterligare en lyckad Braåsdag tack vare utställare, försäljare och ideella krafter som lägger ner mycket arbete för att genomföra det hela.

Julmarknad 2012

Vinter med snöfall, blåst och kyla hotade att ge marknaden en tuff inramning. Ovädret uteblev och det blev en trevlig eftermiddag med marknadsförsäljning och underhållning. Ungefär som vanligt med besökare även om det nog blev ett kortare besök i kylan för de flesta. Christian Fredriksen underhöll med julsånger till gitarr och inne i hembygdsgården serverades kaffe med bullar och struvor. På övervåningen visades bildspel med bilder från gamla Sjösås och nytagna sådana från samma plats. Klockan fem avslutades marknaden och intresserade samlades i gamla kyrkan för att kröna årets lucia.

Tisdag kväll före marknaden bakades struvor i hembygdsgården som såldes och dessutom ingick i hembygdsföreningens lotteri